KWS

KWS представи най-новите си решения в портфолиото на изложението АГРА

Основен фокус компанията постави върху ClimaControl3 хибридите

Основен акцент по време на изложени АГРА през 2017 беше новото портфолио от хибриди от продуктовата платформа ClimaControl 3. Продуктовата линия е създадена в отговор на променящите се предизвикателства на времето, които много често могат да създадат неблагоприятни условия. Някои фази от вегетацията се случват при високи температури и силно засушаване, което води до намаляване на водния запас в почвата за развитието на растението.

Целта на селекционерите на KWS е на първо място оптимизиране потенциала на хибридите и тяхната толерантност към стресови условия в трите важни етапа от развитието на растението – преди, по време и след цъфтеж.

„Те са плод на над 5-годишни изследвания на селекционерите на KWS, с ясната идея да бъде създадена генетика, най-устойчива на стрес, причинен от засушаване“, уточни Петко Василев, управител на KWS България, по време на изложението АГРА 2017. „Наблюдавали сме растенията в три основни фази от тяхното развитие – преди, по време и след цъфтеж. И тези пет хибрида са показали най-добри характеристики и в трите фази" подчерта управителят на компанията

Пет хибрида са включени в тази програма. С тях са направени много опити. Залагани са също и на производствени полета, за да се докаже сухоустойчивостта им. Става въпрос за над 1000 локации в 30 европейски държави, с фокус върху Югоизточна Европа.

Кои са хибридите в групата на ClimaControl 3?

KWS 2370 в най-ранната група 260 по ФАО. Кинемас, с ФАО 350, е сериозен стандарт в сухоустойчивостта и четвърта година е в портфолиото на компанията. Капитолис е новият бестселър в следващите години. Той е в най-желаната група по ранозрелост - ФАО 380. Кампарис е с ФАО 370, а Конфитес е в късната група 450 по ФАО.

Миналата година, която беше една от най-стресовите от последното десетилетие, добивите от хибридите от линията ClimaControl 3 са били между 750-800 кг/дка, а в райони с повече влага отчетените резултати са 1180 кг/дка. В същата година средните добиви от царевица в страната са били 519 кг/дка.


KWS